Utgitt i Norsk Kirkemusikk lv (januar 2002),12-16
Selv om det var Bispedømmet som opprettet prosjektet, låg prioriteringene implisitt i kontorlokaliseringen på Kirkelig utdanningssenter i nord i motsetning til på Bispedømmekontoret. Dette hadde grunnleggende praktiske konsekvenser: utdanning og utvikling, og ikke løpende betjening av bispedømmets behov, sto sentralt i den faglige fokuseringen.
Dette oppfattes nå som en riktig prioritering. Ved ikke å være en synlig del av den bispedømmelige hverdagen har nok noen ønskelige aspekter ved kirkemusikkonsulenttjenesten gått tapt - spesielt den tverrfaglige interaksjonen i staben på Bispedømmekontoret. Når Bispedømmet imidlertid skulle investere tilsammen 1,5 årsverk i å begynne på en langsiktig arbeid innen nordnorsk kirkemusikk, var det viktigst å begynne "på bunnen" ved å prioritere en oppbyggende virksomhet innen rekruttering og utdanning overfor å fange opp de daglige problemstillinger.
Dette kort- og mellomsiktige behovet ble likevel adressert, henholdsvis ved en kontakt- og informasjonstjeneste og ved å holde kortkurs mange steder i Bispedømmet. Dette "oppsøkende" tjeneste har hjulpet mange i sin arbeidssituasjon og har bidratt til økt interesse i og rekruttering for kirkemusikk på lokalt plan.
Som en utvidelse av konseptet om et "fast kontaktpunkt" ble det opprettet en internettbasert informasjonstjeneste. Dette webstedet, "Nord-Hålogaland Kirkemusikk" (http://www.kun.uit.no/kirkemusikk), tar utgangspunkt i "de vanligste spørsmålene" blant innringerene på "kontordagene", og i kunnskapsmangelen som ble belyst av kortkursene. Webstedet er blitt et vesentlig ressurs for kirkemusikere: brukt i gjennomsnitt 150 ganger pr måned er ikke dette stort i verdensskala men nok til å vise at dette var en verdifull satsing.
Kortkurs ble avholdt diverse steder i bispedømmet. Kursene stort sett værte over 3 dager, og forsøkte samtidig å besøke (eller involvere) nærliggende organister og kantorer, og å samarbeide med fagforbund og andre grupper hvor dette var mulig. Enorm pågang og interesse i disse kursene har visst at dette tiltak virkelig er satt pris på. Når flere deltakere kom helt fra Oslo, Telemark og Gudbrandsdalen for å være med i kortkurs på Hammerfest, Karasjok, Alta og slike steder, ser vi at dette er et modell som bør brukes andre steder i landet. Nord-Hålogaland Bispedømme vil fortsette å arrangere kortkurs, som vil bli kunngjort bl.a. på webstedet "Nord-Hålogaland Kirkemusikk" (http://www.kun.uit.no/kirkemusikk).
Man har derimot savnet en "normal kirkemusikkonsulent" som f.eks. kunne følge med i Bispevisitas. Dette ville vært både en verdifull utvidelse av visitasene og en god profilering av kirkemusikkens rolle i det kirkelige arbeidet, samt et godt kontaktskapende tiltak. At dette ikke var mulig, av tidsmessige og administrative grunner, oppleves som en negativ side ved Prosjektets gjennomføring.
Utdanningssituasjonen i nord gir nå muligheter som for fem år siden ville vært utenkelig. De to store aktørene - Kirkelig utdanningssenter i nord (KUN) og Høgskolen i Tromsø (HiTø) - tilbyr nå et bredt spekter av kursalternativer. Det Praktisk-kirkelig Årsstudie på KUN tilbys som 1-årig (heltid) eller 2-årig (deltid og fleksibel) utdanning for kirkemusikere. Opptakskravet er fullført 3-årig kirkemusikkutdanning eller tilsvarende utenlandsk utdanning, og kurset normalt vil representere det siste (fjerde) år av kantorutdanningen. Det som gjør dette kurset spesielt - og som har vekket interesse i utlandet - er at kurset er tverrfaglig, med en del av undervisningen i felles med andre kirkelige yrkesgrupper, td. prester, diakoner og kateketer. Et vesentlig element i undervisningen er også veiledet og strukturert praksis i et prestegjeld. Dette gjør at studentene får en enestående erfaring av ekte arbeidsforholdene og en verdifull forståelse for felleskapet i den kirkelige staben, som bør minke arbeidskonflikter i fremtiden. Den fire-årige utdanningen ved HiTø er også enestående i at den kombinerer praktisk-pedagogisk utdanning med orgelfremføring og kirkemusikk, og med bl.a. KUNs Årstudie som er innlemmet i de to siste årene av kurset. Dette gir studentene en utrolig rikdom av erfaring og relevant kompetanse. HiTø benytter også banebrytende undervisningsmetoder; bl.a. direkte internettseminarer med utenlandske spesialister, multimedia presentasjon og muligheten for kortere perioder av studieopphold i utlandet. Dette, kombinert med ypperlige nye instrumenter i Tromsø, gjør at dette studie oppfattes som meget spennende. HiTø planlegger også studier på ulike nivå som strekker seg fra en ny "basis"-utdanning (der målgruppen er bl.a. ukvalifiserte organister i kombinasjonstillinger) til ulike magistergrad-alternativer.
En særdeles spennende, om uventet, konsekvens av prosjektarbeidet er etablering av IBUF - et internasjonalt samarbeid i undervisning i fremføringspraksis som koordineres fra HiTø. Dette vil bli beskrevet i en fremtidig artikkel i NKM, men kort sagt innebærer (a) et verdensomspennende samarbeid i forskning og undervisning, der universiteteter i ulike land både bruker og leverer undervisningen (b) nye måter å strukturere undervisningen, med mye bruk av multimediateknologi (c) at kirkemusikere i fremtiden vil kunne ta videreutdanning i fremføringspraksis i eget tempo og fra egen arbeidsplass. Sistnevnte delen av prosjektet støttes av Kompetanseutviklingsfondet, og utarbeides i felleskap med et evalueringspanel sammensatt av norske organister og kantorer.